„Kokius valgius medingėniškiai valgė per gavėnią?“

1503-5226Kaip žinia, 2015-uosius Seimas paskelbė Etnografinių regionų metais. Jiems įprasminti bei paminėti sudaryta speciali renginių programa, kuri nusidrieks per visą Lietuvą. Į Plungę Etnografinių regionų metai įžengė respublikiniu liaudiškos muzikos ir šokių koncertu-konkursu „Šoktinis 2015“. Rietavo savivaldybėje bene pirmieji šiems metams duris atvėrė medingėniškiai. Miestelio kultūros namuose surengta popietė, kurios metu kalbėta apie gavėnią, jos tradicijas ir papročius bei šiuo laikotarpiu žemaičių anuomet gamintus patiekalus.
Medingėnų kultūros namų ir bibliotekos darbuotojų surengta popietė „Kokius valgius medingėniškiai valgė per gavėnią?“ sulaukė nemažo susidomėjimo. Prie balta staltiese apdengto stalo susėdo būrys ir vyresnio amžiaus medingėniškių, ir jaunimo. Kai kurios moterys atsinešė tradicinių patiekalų, kuriuos seniau per gavėnią valgydavo žemaičiai. Kai kurie iš tų patiekalų medingėniškių mėgiami ir šiandien.
Prieš pradedant ragauti senovėje itin populiarius gavėnios patiekalus, Rietavo Irenėjaus Oginskio viešosios bibliotekos vyriausioji bibliotekininkė Romualda Durkienė susirinkusiesiems papasakojo apie keturiasdešimties dienų priešvelykinį laikotarpį, kuris vadinamas gavėnia. Primindama iki šių dienų išlikusias, tačiau šiek tiek pasikeitusias jos tradicijas, bibliotekininkė visus ragino puoselėti mūsų krašto kultūrinį bei kulinarinį paveldą. Įdomių dalykų popietės dalyviai sužinojo ir apie Velykas.
R. Durkienė pasakojo, jog gavėnia, kaip jau minėta, yra keturiasdešimties dienų laikotarpis prieš didžiausią katalikų šventę. Velykų tikintieji laukia ne tik melsdamiesi, bet ir pasninkaudami – atsisakydami mėsiškų valgių bei kito sotaus maisto. Šiuo laikotarpiu nuo senų laikų būdavo gaminami specialūs patiekalai.
Medingėniškės moterys ne tik papasakojo, kaip buvo gaminamas vienas ar kitas gavėnios laikotarpio patiekalas, bet ir kvietė jų paragauti. O pasivaišinti tikrai buvo kuo. Ant stalo puikavosi avižinis kisielius, dar žinomas žiūrės pavadinimu, cibulynė, gavėniška silkė, neluptos bulvės su grūstomis kanapėmis, pyragėliai ir kiti skanėstai.
Nors visi stengėsi paragauti kiekvieno patiekalo, bene labiausiai domėtasi žiūre, kurią paruošė ir receptu dalijosi Jadvyga Mickevičienė. Moteris pasakojo, jog avižinis kisielius gaminamas iš kilogramo avižinių miltų bei pašildyto vandens. Miltus reikia užpilti vandeniu ir gerai išmaišyti. Į tyrę dedama duonos riekelė ir beržo anglies gabaliukas. Paruošta masė šiltai apdangstoma ir paliekama nakčiai rūgti. Rytą į ją reikia įpilti dar vandens, vėl pamaišyti. Gauta masė sunkiama per marlę į puodą virti. Likusios išsunkos, įpylus vandens, dar kartą persunkiamos. Kisielių būtina virti ant mažos ugnies, nuolat maišant, kad neprisviltų.
Nijolė Katauskienė pasidalijo tarkuotų bulvių ir grikių traškučių receptu: bulvės sutarkuojamos ir išsunkiamos, į gautą masę suberiami malti grikiai, viskas gerai išminkoma bei iškočiojama. Tuomet susukamas ritinys, jis supjaustomas gabaliukais. Iš jų daromi maži paplotėliai, kurie vėliau iškepami. O Stefanija Gintilienė priminė senoviškos cibulynės receptą. Visiems buvo smalsu pamatyti, kokiu senoviniu prietaisu medingėniškė šiai sriubai malė pipirus. Popietės metu susirinkusieji sužinojo ir kitų gavėnios valgių receptų.
R. Durkienė džiaugėsi, jog Medingėnuose sutaria ir gražiai bendrauja skirtingų kartų žmonės. Ji pasigėrėdama stebėjo šalia miestelio vyresniųjų įsitaisiusius vaikus. Kultūriniu bei kulinariniu mūsų paveldu aktyviai domėjosi ir renginyje dalyvavusios Medingėnų bendruomenės pirmininkė Irena Bagdonienė bei kultūros namų direktorė Virginija Budrienė, negalėjusi atsidžiaugti medingėniškių šeimininkių darbštumu. Moterų pagamintus skanėstus gyrė ir R. Durkienė. „Šiais laikais senosios tradicijos, kulinarinis paveldas ir kiti apie mūsų regiono išskirtinumą bylojantys dalykai tampa egzotika“, – sakė ji.

Parašykite komentarą

Balsavimai

Neseniai VRK pripažino, kad Liberalų sąjūdis šiurkščiai pažeidė rinkimų įstatymus. O kaip vertinate liberalų, dabar esančių rajono valdžioje, veiklą?

Rezultatai

Loading ... Loading ...