Šeštadienio popietė – Oginskių dvaro virtuvėje

21801-15187Bendruomeniniai šeimos namai praėjusį šeštadienį pakvietė plungiškius prisiminti tikrąsias šeimos vertybes. O svarbiausia ir tikriausia vertybė, išsaugota per visą valstybės šimtmetį, neabejotinai yra juoda naminė duona ir jos kepimo tradicijos.

Gausus plungiškių šeimų būrys atsiliepė į kvietimą ir šeštadienio popietę praleido Žemaičių dailės muziejaus vadinamojoje Oginskių dvaro virtuvėje. Šeimoms skirtas renginys „Mūsų šeimos duona“ sukvietė ir skirtingose rajono seniūnijose duoną kepančias moteris. Iš Kulių atvyko Jūratė Ramanauskienė ir Genovaitė Bertašienė, iš Šateikių – Ona Kumpienė, iš Alsėdžių – Milda Mockūnienė, iš Prūsalių – Vaida Bertašienė, iš Plungės – Jolanta Vilnienė. Loreta Jurkienė pasidalijo receptu, kokia duona kepama Rietave, o Vitalija Gladiševa iš Babrungo seniūnijos ne tik atsivežė savo iškeptos duonos, bet ir mokė renginyje dalyvaujančius vaikus, kaip teisingai maišyti, minkyti ir patiems išsikepti gardžios duonelės.
Kol mažieji mokėsi kepimo paslapčių, šeimininkės pristatė savo duoną ir patirtį. Dalyviai galėjo visų duonų išragauti. Surengtas ir konkursas. Atspėjusieji duonos receptūrą, gavo kiekvienos kepėjos parengtą receptą. Galiausiai įvyko aukcionas, kurio metu susirinkusieji išpirko visų kepėjų atsivežtą duoną. Brangiausiai – net 10 eurų – sumokėta už Jolantos Vilnienės kepaliuką.
Sukviečiant kepėjas, talkino Tarybos narė Daina Martišienė. Ji perskaitė žolininkės Janinos Danielienės laišką su jos prisiminimais apie kadaise keptą ir ajerais kvepiančią duonelę iš tos vietos, kur dabar Kauno marių dugnas…
Savo patirtimi ir įžvalgomis apie sveiką duoną pasakojo ir viešnia, laidos „Sveika.tv“ kūrėja Vitalija Jankauskaitė. Mažieji renginio dalyviai, laukdami, kol iškeps jų užminkyta duonelė, ruošė dovanas kepėjoms ir renginio pabaigoje patys jas įteikė.
Šventinę nuotaiką padėjo kurti ir Plungės kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Minija“. Simboliškai už tradicijų saugojimą ir išskirtinumą apdovanotos trys kepėjos – Jolanta Vilnienė, Genovaitė Bertašienė ir Ona Kumpienė. Beje, ponia Genovaitė duoną iki šiol kepa tikrame, senoviniame duonkepyje.
Renginyje dalyvavusios kepėjos džiaugėsi, kad galėjo pasidalinti savo patirtimi. Atsirado norinčiųjų įsigyti jų duonos raugo, tad renginio organizatoriai tikisi, kad duonos kepimo tradicijos mūsų rajone bus ir toliau perduodamos iš kartos į kartą.

Parašykite komentarą

Balsavimai

Ar jau apsisprendėte, ką palaikysite per artėjančius merų rinkimus

Rezultatai

Loading ... Loading ...