Skaniausi vėdarai – iš duonkepės

28280062_10156045477954373_2413097145006074995_nVasario 24 dieną Platelių tradicinių amatų centre įvyko seminaras „Tradiciniai žemaitiški vėdarai“. Susidomėjimas buvo didžiulis. Susirinko smalsuolių iš Kretingos, Telšių, Mažeikių, Plungės ir Platelių. Seminarą vedė Žemaitijos nacionalinio parko (ŽNP) specialistė Dalia Jakštienė, o jai talkino Rima Rimkienė iš Pučkorių kaimo. Rima noriai pasidalijo savo patirtimi ir žiniomis, perimtomis iš savo mamytės Stanislavos Gedminaitės-Latakienės (1933–1996).

Kraujiniai vėdarai yra senovinis žemaitiškas patiekalas. Dabar kiek primirštas. Seniau, kai žmonės papjaudavo kiaulę, stengdavosi viską panaudoti, kad nereikėtų nieko išmesti. Kraują ir grobus (žarnas) panaudodavo vėdarams. Kraują truputį pasūdydavo, nes vėdarus kepdavo, kai būdavo sutvarkyta visa papjautos kiaulės mėsa. Storuosius grobus išplaudavo ir išvalydavo. Virdavo grucę (perlines kruopas), paspirgindavo lašinukus su svogūnais. Viską sumaišę su krauju, kimšdavo į grobus.
Žemaitijoje kraujinius vėdarus kepdavo ir su bulvių tarkiais. Tada kraują sumaišydavo ne tik su gruce, bet gausiai pridėdavo ir bulvių tarkių. O jei likdavo nepanaudotų grobų, kepdavo bulvinius vėdarus. Jų galus užspausdavo iš obels šakelių padarytais pagaliukais (skeltukais). Šitos užspaudimo vietos būdavo pačios skaniausios.
Gerai iškūrentame duonkepyje, kai likdavo tik žarijos, vėdarus pašaudavo kepti. Kepdavo apie valandą. Vėdarai skaniausi yra antrą dieną, kai supjaustyti paskrudinami keptuvėje. Valgydavo paskanindami ištirpintais taukų spirgais ir grietine.
Platelių tradicinių amatų centre vykusiame seminare susirinkusieji kepė abiejų rūšių vėdarus – su tarkiais ir tik kraujinius. Vienus kepė orkaitėje, kitus – duonkepėje. Visi seminaro dalyviai patvirtino, kad skaniausi vis dėlto buvo – ištraukti iš duonkepės.

Parašykite komentarą

Balsavimai

Plungės rajono savivaldybės administracijos specialistai pradėjo tikrinti, ar prie visų namų per valstybines šventes plėvesuoja trispalvės. Kaip tai vertinate?

Rezultatai

Loading ... Loading ...