„Iki šiol prisimenu tą skonį“

21803-15869Žemaitijos nacionalinio parko direkcija, neseniai kvietusi prisiminti senąsias vėdarų gaminimo tradicijas, praėjusį šeštadienį visus smalsuolius pakvietė į dar vieną renginį, šįkart – skirtą žydų kulinariniam paveldui.
Kaip sakė į Platelių tradicinių amatų centrą gausiai susirinkusiuosius pasveikinusi etnologė Aldona Kuprelytė, temą šiam seminarui pasufleravo Žemaičių dailės muziejaus direktoriaus pavaduotoja Jolanta Skurdauskienė. Ji A. Kuprelytę supažindino su plungiškės Editos Jasevičienės teta Adele Vygontiene, mokančia kepti įsimintino skonio žydiškus pyragėlius „Teiglech“. Šiuo metu Palangoje gyvenanti moteris šį receptą perėmė iš savo mamos Julijanos, kilusios iš Babrungo kaimo ir jaunystėje tarnavusios žydų šeimoje.
Visi seminaro dalyviai, besidomintys žydų kulinariniu paveldu, galėjo patys pamėginti pasigaminti šių pyragėlių, nes seminaro rengėjos ne tik papasakojo A. Vygontienės receptą, bet ir pasirūpino visais reikiamais produktais bei priemonėmis.
O prieš tai plateliškis Eugenijus Bunka pasidalino savo vaikystės kulinariniais prisiminimais. Jis sakė, kad tokių pyragėlių, lietuviškai „teigeliais“ vadinamų, jo senelių namuose bene kasdien būdavo ant stalo. Vyro atminty išliko ir farširuotos žuvies („Iki šiol negaliu suprasti, kaip ją paruošdavo. Ji lyg gyva gulėdavo ant stalo“), ir sriubos su žuvies kukuliais, paskanintos smulkintais macais, skonis.
„Seniau į Platelius atvažiuodavo toks Miša. Tik vėliau sužinojau, kad jis buvo TSRS Pieno ir mėsos ministerijos dešrų skyriaus vedėjas. Kartą jis man gal dvylika valandų automobilyje pasakojo apie humanišką gyvulių skerdimą. Esą neseniai mokslininkai nustatė, jog gyvulį reikia papjauti taip, kad jis nepatirtų streso, dėl kurio į kraują išsiskiria nuodingų medžiagų. Bet žydai tą jau prieš du tūkstančius metų žinojo. Todėl nė viena šeimininkė turguje nepirkdavo jau nukirsdintos vištos. Pirkdavo gyvą ir nešdavo į ritualinę skerdyklą. Tokia ir Plungėje buvo“, – pasakojo E. Bunka.
Renginyje dalyvavusi plateliškė audėja Laimutė Puidokienė sakė, kad jos mama 10 metų Alsėdžiuose tarnavo žydų šeimoje, tad išmokusi nemažai žydiškų receptų. „Atsimenu, mama namie iš morkų virdavo „cymą“. Ko tik nebandžiau, bet man to recepto taip ir nepavyko atkurti, nors jo skonį iki šiol prisimenu. O mamos jau seniai nebėra gyvos, – apgailestavo plateliškė. – Iki šiol gaminu tik vieną iš jos išmoktą patiekalą – kimštą vištos ar žąsies kaklą. Man tai – didžiausias skanėstas.“

Parašykite komentarą

Balsavimai

Plungės rajono valdžia sprendžia, kaip sutvarkyti teritoriją, esančią vidiniame Plungės miesto seniūnijos kieme, Vytauto gatvėje. Jūsų manymu, kam ši vieta būtų tinkamiausia?

Rezultatai

Loading ... Loading ...