Restoranas Lopaičiuose? Kodėl gi ne

1807-16677Jei staiga užsinorėtum vakarą praleisti prabangiame restorane ir gomurį palepinti išskirtiniais patiekalais, turbūt suktum į Vilnių ar Kauną, o gal į arčiau esančią Klaipėdą. O jei į Lopaičius? Apie čia esančio šaltinio vandenį, garsėjantį gydomosiomis galiomis, žino daug kas. O ar girdėjote apie Lopaičiuose veikiantį namų restoraną skambiu pavadinimu „Pasakų virtuvėlė“? Kalbama, kad gurmanai jau spėjo atrasti šią vietą. O praėjusių metų pabaigoje čia pietavo ir visokius garsus iš pasitenkinimo leido Japonijos ambasadorius Toyoei Shigeeda bei jo palyda. Tad kas apskritai yra tas namų restoranas ir kaip toks atsirado Lopaičiuose, kur vos kelios trobos?

Jusių ruoštų kepsnių ragauja net vegetarai
„Turėti restoraną svajojau nuo pat mažumės. Vėliau šia idėja užsikrėtė ir dukra Neringa. Mes abi labai mėgstam eksperimentuoti virtuvėje. Pastebėjau, kad net visi susėdę prie pietų stalo galime ilgai diskutuoti apie tai, kaip pavyko vienas ar kitas patiekalas, kaip būtų galima tą receptą pagerinti, kokie dar prieskoniai tiktų.
Taip palaipsniui ir pribrendome savo restoranui. Ilgai dvejojau, ar to imtis, bet paskatino Rietavo turizmo ir verslo informacijos centras“, – pasakojo Raimonda Jusienė.
Raimonda ir Arvidas Jusiai bei jų sūnus Mikas Lopaičiuose augina galvijus bei avis, tad ir šeimos moterų įkurtame restorane daugiausia siūloma jautienos bei avienos patiekalų. Raimonda juokauja, kad net vegetarai, užsukę pas juos, nusižengia savo įsitikinimams bei ragauja mėsiškų valgių.
Lopaitiškiai griauna mitą apie tai, kad aviena turi specifinį kvapą, o jautiena yra kieta mėsa. Pasak Raimondos, šiuolaikinių veislių avių mėsa labai skiriasi nuo seniau augintų šiurkščiavilnių ir Romanovo veislių. Po Jusių pievas dabar ganosi tekselių veislės mėsinių avių banda. Kitoje ganykloje – simentaliai. Tai mėsiniai galvijai. Šiuo metu šeima juos augina daugiausiai veislei, tačiau pardavinėja ir pačių užaugintų gyvulių mėsą. Daugiausia perka pažįstami. Didesnį jos kiekį, supakuotą vakuume, Jusiai pristato patiems užsakovams.
Gamina iš pačių užaugintų produktų
Įvairiausių jautienos patiekalų siūloma ir Jusių restorano lankytojams. Nors ir skamba neįtikėtinai, Raimonda sako, kad gero galvijo tinkamai paruoštą kepsnį užtenka kepti vos po kelias minutes iš abiejų pusių. Mėsa būna minkšta ir sultinga ir jos tikrai nereikia ilgai marinuoti ar troškinti, kaip manoma.
Jusiai griauna įsitikinimus ir apie tai, kaip turi atrodyti restoranas. Regis, visiems ir taip aišku, kad bet kokia maitinimo įstaiga gerą vardą pelno dėl gardžių patiekalų bei malonaus aptarnavimo. O kaip aplinka? Raimonda ir Neringa savo svajonę turėti restoraną įgyvendino tam pertvarkiusios prie gyvenamojo namo priblokuotą malkinę. Kai viešėjome pas jas, priestatas dar nebuvo baigtas įrengti, trūko išorės apdailos, tačiau viduje – jauku ir gražu.
Ypatingo žavesio suteikia ir išskirtinė senos sodybos aplinka, kiemą supantys medžiai ir kiek žemiau tyvuliuojantis didžiulis tvenkinys, kurio kitame krante ganosi avių pulkas. Atsidūręs tokioje vietoje nejučia imi kitaip vertinti prabangos sąvoką. Juk ne veltui sakoma, kad patys brangiausi – gamtos turtai.
Šia filosofija šeimos moterys vadovaujasi ir gamindamos maistą. Juokdamasi Raimonda sakosi iš prigimties esanti tinginė, tad jai patinka ruošti tokius patiekalus, kurie greitai ir lengvai pagaminami. Didžioji dalis produktų – jų pačių užauginti ir ekologiški, tad viskas, ko reikia, – tik pasistengti nesugadinti to, ką davė pati gamta.
Niekada nesakyk niekada
Paklausta, kaip atsidūrė šioje gamtos grožiu kerinčioje vietoje, Raimonda ima pasakoti gana kuriozišką istoriją. Ji pati gimė ir augo Klaipėdoje. Tuometiniame Leningrade studijuodama režisūrą susipažino su jūrininkystės mokslus krimtusiu Arvidu. Juodu sukūrė šeimą ir apie kraustymąsi iš uostamiesčio nė negalvojo, mat vyrui ilgiems mėnesiams išplaukus į jūrą, namų rūpesčiai ir trijų vaikų priežiūra guldavo ant Raimondos pečių.
Sykį abu sutarė, kad būtų gerai turėti sodybą, kur savaitgaliais galėtų ilsėtis. „Blaškėmės aplink Klaipėdą ieškodami kažko, kas mums patiktų ir tiktų, bet nesėkmingai. Kol atsitiktinai pakliuvome čia. Senasis šios sodybos šeimininkas jau porą metų buvo miręs, artimieji ieškojo pirkėjų. Nežinau, kaip, bet iškart pajutau, kad čia ta vieta. Vyrą išgąsdino tai, kad sodyba buvo parduodama kartu su 18 hektarų žemės. Jis tikino, kad mums, miestiečiams, tiek tikrai nereikia, užtektų ir 10-ies arų, bet aš pasakiau, kad man reikia, ir viskas. Nors nė pati nežinojau, ką veiksiu su ta žeme“, –
juokėsi moteris.
Tai buvo 2000-aisiais. Kelerius metus pavažinėję iš Klaipėdos į Lopaičius, Jusiai nutarė čia keltis gyventi. Tiesa, pirmoji su mažėliu Pijumi čia įsikūrė Raimonda, nes vyras buvo išplaukęs, o vyresnieji vaikai nutarė likti Klaipėdoje. Moteris neslėpė – šio sprendimo aplinkiniai nesuprato. Šaipėsi ne tik draugai ir pažįstami, bet ir vaikai. Vis dėlto po kelerių metų į Lopaičius persikraustė ir sūnus Mikas su šeima. Jis, kaip ir tėtis, iš pradžių tikino niekada nieko bendro su žeme ir gyvuliais neturėsiantis, o dabar su didžiuliu malonumu rūpinasi šeimos ekologiniu ūkiu. Šeima visus darbus spėja nudirbti pati, pagalbininkų nesamdo.
Po vienu stogu – trys kartos
Arčiau tėvų – į Rietavą – persikėlė ir dukra Neringa, o praėjusį rudenį Jusių sodyboje įsikūrė ir Raimondos tėvai. Net ir Arvidas Jusys, iš pradžių net nenorėjęs nieko girdėti apie ūkininkavimą, dabar laisvu nuo plaukiojimų laiku negali atsidžiaugti šeimos ūkiu ir dėkoja žmonai, kad ji nepasidavė bei perkalbėjo jį.
Dabar Jusių sodyboje Lopaičiuose gyvena net trys kartos. Raimonda neslepia – jos noras ir buvo suburti visą šeimą draugėn. Kaip šios idėjos tęsinys gimė ir namų restoranas. Rietave gyvenanti ir „Džiugo“ sūrio namuose Telšiuose degustatore  dirbanti Neringa laisvu laiku pagal užsakymus kepdavo tortus. Vis dėlto nutarusios, kad kartu joms smagiau suktis po virtuvę, su dideliu užsidegimu ėmė kurti savo restoraną.

Vienas komentaras

Parašykite komentarą

Balsavimai

Plungės rajono valdžia sprendžia, kaip sutvarkyti teritoriją, esančią vidiniame Plungės miesto seniūnijos kieme, Vytauto gatvėje. Jūsų manymu, kam ši vieta būtų tinkamiausia?

Rezultatai

Loading ... Loading ...